Många anser att man ska åka på minst en festival per år, helst fler. Vilka man ska åka på kan man dock bestämma helt själv och utbudet som finns idag är stort. Ett festivalområde är också ett stort område som är inhägnat och man måste därför betala för att få komma in. Eftersom biljetter ofta kan vara dyra är det vanligt att man bor på festivalsområdet i tält eller liknande. Men frågan många ställer sig är hur är det egentligen ställt på en festival?

En festival ser olika ut beroende på vilken typ av festival det är. Det kan vara en musikfestival, en karneval, Pridefestival, humorfestival och stadsfestival som arrangeras. Festivalens storlek avgörs därför utifrån festivalens ursprung och vad man vill göra med den. Eftersom alla också har olika stor budget gör det att man kan arrangera festivalen på olika sätt och dessutom ha med olika många evenemang. Däremot finns det så klart evenemang på en festival såsom artistuppträdanden, nöjesfältsliknade attraktioner och matställen m.m. Många festivaler samarbetar också med sponsorer för att täcka upp kostnaderna. Några av de mer kända festivalerna i Sverige är

  • Hultsfredsfestivalen
  • Arvikafestivalen
  • Malmöfestivalen
  • Stockholm Pride
  • Emmabodafestivalen
  • Peace & Love
  • Sweden Rock Festival
  • Piteå dansar och ler

Olika musikfestivaler

På en musikfestival är temat utifrån de band/grupper/artister som uppträder. Beroende på det ekonomiska läget kan vissa festivaler ibland inte ha råd att arrangera varje år, utan får hoppa över vissa år. Därför bör man först kolla upp på nätet vilka festivaler som är aktuella och att boka biljetter i tid. Sedan när man ska åka iväg gäller det också att tänka på packningen. Att packa enkelt är smart eftersom man slipper bära tungt och dessutom slipper man att eventuellt få sina saker förstörda eller stulna. Ska man åka iväg på en musikfestival är det smart om man packar ned öronproppar. Att skydda öronen mot hög musik är viktigt, även om det är för den musiken man åker för. Annat som är vettigt att ta med sig är solglasögon. Om det är starkt solljus eller bara för att det är snyggt att ha på sig, det väljer man själv. Det är enkelt att köpa detta både via optiker i butik och online, även om online http://www.24optics.com/ kan vara billigare i längden, med rabatter och liknande.