En rock behöver inte alltid helt nödvändigtvis vara en hårdrock bara för att det är ett Heavy Metall fan som bär rocken. Den som tror att sådana där svarta kläder och dystert utseende endast tillhör mods och syntare misstar sig också. Idag är genrer inom musik och klädbranschen så pass uppblandade i varandra att man sällan kan urskilja dem som fristående musik- eller klädstilar. Så när det kommer till musikers klädstilar blir trendanalysen mer dynamisk och mer skitsvår att beskriva.

Precis som att dagens guldpris eller aktiekurser har en allt snabbare och lättare föränderlighet sker det något drastiskt i modebranschens trender. Vad som en gång var hårdrocksmode på åttiotalet är faktist den mest stabila klädkoden i hela musikindustrin. Det ska vara långt hår och gärna lite lockigt. Man ska helst bära tighta byxor och inte vara allt för mån om en ren och fin utstrålning. Detta var det gående receptet för hur man skulle se ut om man var ett Metal-fan de senaste trettio åren. I alla fall till för några år sedan. Eftersom hip-hopare och även diverse hipsters började klä sig i olika delar av Heavy Metal-människornas modeatteraljer släppte även hårdrockare lite på reglerna för vad som är korrekt mode.

Influenser från kläder till musik

Man började inom hårdrocken klä sig i olika hippa och trendiga kläder som tidigare bara setts på musiker från andra genrer. Efter detta startade även en sorts cross-over mellan de olika musikstilarna. Metall-band som Metallica gjorde hela skivor med klassiska orkestrar. Opreasångare blev ett populärt inslag i olika rocklåtar. För att inte tala om alla olika mjuka varianter av hårdrock som nu säljs till pop-lyssnarna.