Just nu ser vi allt mer av ett material som egentligen kanske mest förknippas med Michael Jacksons och Eddy Murphys scenkläder på 80-talet, samt med en hel del s.k. hair metal från samma årtionde. Vi talar om ormskinn, som vi ännu inte sett på några byxor, men som dyker upp på diverse andra plagg denna vinter.

Började allt med Jay-Z

Kanske var det Jay-Z, som startade det hela, rapparen som blev företagsledare, började hänga med Warren Buffett och sedan började rappa igen. I videon till låten Otis, från sitt senaste album, har han en specialgjord baseballkeps med skärm i ormskinn, och på den efterföljande turnén bar han en svart keps med skärmen klädd i svart pytonormsskinn. Om det inte stod klart sedan tidigare att hip hoppen är den nya arenarocken så vet vi nu att så är det.

Andra exempel

Men det stannar inte vid Jay-Zs keps. Christian Louboutin har gjort en sneaker i läder som präglats för att se ut som pytonskinnet på Jay-Zs keps. Här rör det sig alltså inte om äkta ormskinn, dock, och det gör det antagligen inte heller på en annan sko som nyligen presenterades: en ny modell av Pumas klassiker Clyde.  Denna gång har man samarbetat med ett hajpat designkollektiv, som satt ett böjd streck i – just det – ormskinn på dojan. Clyde är annars en sko som förknippas med hip hop och skejt, men inte med rock. Den var även populär bland casuals på 90-talet, och användes därför av många som gillade Oasis, Blur och liknande band. Här är en video från när ”ladsen” i casualkläder hade sin absoluta glansperiod.

Men hur långt kommer den här trenden att gå? Kommer vi att få se Peak Performance jackor i ormskinn? Antagligen inte. Denna trend kommer nog att stanna vid just en trend, och inte bli ett mode.