Graphic tee är det överlägset vanligaste plagget på festivaler, oavsett genre egentligen. En t-shirt har nämligen flera fördelar.

För det första är t-shirten ett enkelt plagg att ta på och av. Det är naturligtvis bra om man åker på festival för att ragga, och vem gör inte det. En t-shirt tar heller inte speciellt stor plats i packningen, och är lätt att rulla ihop så att den inte skrynklas alltför mycket. Vilket leder oss in på det faktum att det inte gör så mycket om t-shirten ändå blir skrynklig.

En graphic tee med tryck har också den utomordentliga fördelen att man genom trycket på den kan visa att man har koll. Detta är extra viktigt på en festival, vare sig man är där för att ragga eller för att kolla på band. För det är bandtröjorna som dominerar på alla festivaler, även om man kan se t-shirts med andra tryck, eller rent av enfärgade tröjor utan tryck, på mer hipsterbetonade festivaler.

På en metalfestival är det naturligtvis hårdrockstischorna som dominerar, och det finns en hierarki gällande dem. Att ha en Metallica- eller Iron Maiden-t-shirt är inte att rekommendera, om du inte vill visa vilken svenne du är. Slayer-t-shirts gick för fantasisummor på ebay för några år sedan, och kommer att avslöja dig som en hipster. Bäst är att välja en t-shirt med ett gammalt, inflytelserikt band, som Napalm Death, Sarcófago eller Witchfinder General.